3 manieren om jouw top model te vinden

Heb jij je omgeving uitgeput in jouw zoektocht naar modellen? Zijn je vriendinnen je zat en rent je moeder al weg wanneer ze je camera weer om je nek ziet hangen? Geen zorgen, vandaag leg ik je uit hoe je simpel en snel modellen kunt vinden voor jouw volgende fotoshoot!

Online Forums

Forums, Fora? Ik heb geen flauw idee, maar je weet ongetwijfeld wat ik bedoel. Als tiener was ik groot fan van het online platform Girlscene, een site voor en door meisjes. Ik was dagelijks te vinden op het forum, waar ik honderduit kletste over mijn lievelingsseries en boeken. Op Girlscene was ook een fotografie subforum, waar ik in 2014 een oproepje van modeblogger Elma tegenkwam. Omdat Elma in dezelfde stad woonde spraken we af in een café en bleek geen van ons een vies mannetje te zijn. Slechts een koffie later stond mijn eerste fotoshoot officieel in de agenda! Zo snel kan het gaan.

Ik heb via het forum van Girlscene in totaal vier fotoshoots en twee fotomeetings geregeld. Natuurlijk werd er na het praten op het forum contact gezocht via Facebook, wat toch meer een gezicht geeft aan vreemden, want iemand ontmoeten via het internet blijft toch riskant. Wanneer je modellen benadert via een forum, zorg er dan voor dat jullie eerst chatten via Facebook of afspreken op een druk station of café. Hetzelfde geldt natuurlijk voor wanneer een model jou benadert: jullie veiligheid staat voorop.

Desalniettemin heb ik dus best veel shoots kunnen regelen via dit forum en weet ik via via dat Girlscene niet het enige forum is dat goed is voor het bouwen van een fotografie portfolio! Hieronder vind je een aantal foto’s van mijn allereerste fotoshoots, allemaal via Girlscene geregeld!

Facebook

Er zijn op Facebook erg veel groepen speciaal voor fotografen, modellen en visagisten. In deze groepen kan je een oproep plaatsen voor een fotoshoot of reageren op iemand anders haar oproep. De groepen waar ik het meeste aan heb gehad zijn:
Modellen, Fotografen en Visagisten 
Fotografen, Modellen, Stylisten en Visagisten voor elkaar (Nederland)
Fotografen / Modellen / MUA visagie / TFP / workshops / studioverhuur
Ook zijn er genoeg lokale groepen die op een kleinere schaal hetzelfde proberen te bereiken: ervoor zorgen dat zoveel mogelijk creatievelingen met elkaar in contact komen!

Fotomeeting

Een fotomeeting is een perfecte manier om als beginnend fotograaf je portfolio uit te bereiden. Samen met meerdere fotografen, modellen en visagisten ben je dan een dag op pad om lekker te shooten. Ik heb zelf meegedaan aan drie fotomeetings, waarvan ik er twee (mede) georganiseerd heb. Op elke fotomeeting had ik ten minste vijf modellen voor mijn lens, en dus ontzettend veel nieuw portfolio materiaal! Ook is het in een grote groep goedkoper om fantastische locaties af te huren, zoals een leegstaande fabriek of een botanische tuin! Op Facebook of forums zie je zo nu en dan een oproepje voor fotomeetings voorbij komen, maar als je zin en tijd hebt kun je er ook prima zelf een organiseren.

Een oproep formuleren

Het is voor jou en je toekomstige model het fijnst als de oproep precies communiceert waar je naar op zoek bent. Zorg er dus altijd voor dat je oproepje de volgende elementen bevat:

  • Gezocht: model (vrouwelijk of mannelijk), visagiste (optioneel), styliste (optioneel)
  • Datum of periode
  • Locatie of omgeving
  • Vergoeding
  • Een uitleg van je concept of thema, met een link naar of afbeelding van je moodboard of Pinterest pagina. Hier kun je ook verdere wensen kwijt, voor wanneer je op zoek bent naar een bepaald type model.
  • Een link naar je portfolioHeb je nog geen portfolio site of Facebook pagina? Geen zorgen, daar gaan we het in Deel 3 van deze serie over hebben. In Deel 4 vertel ik je meer over de vergoedingsvorm “TFP” (Time For Portfolio), wat in het kort betekent dat de vergoeding voor elke partij alleen de uiteindelijke foto’s is. Ook zal ik je meer vertellen over het bedenken van thema’s, het maken van moodboards, en het samenstellen van de rest van je team!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *