Zo doe je ervaring op als model fotograaf!

Soms krijg ik weleens de vraag hoe ik ben begonnen met het fotograferen van modellen. Ik heb geen opleiding gedaan of cursus gevolgd, dus hoe heb ik ooit de stap gezet van het fotograferen van dieren in de lokale dierentuin naar uitgebreide fotoshoots met complete teams en publicaties? In deze nieuwe serie neem ik je mee terug in de tijd, naar het moment dat ik mijn camera kocht en besloot dat ik ook in modemagazines wou staan. Niet als model, maar als fotograaf. Vandaag beantwoord ik de meest gestelde vraag over die grote, allereerste stap: hoe doe je ervaring op wanneer je nog geen modellen hebt?

Leer je camera kennen

Voor deze serie ga ik er vanuit dat je de basisinstellingen van de camera al onder de knie hebt. Je weet wat de belichtingsdriehoek is en fotografeert het liefste in de handmatige stand of met diafragma prioriteit. Heb je geen idee waar ik het over heb? Check snel deze snelle en makkelijk te volgen cursus van Marit Hilarius (en als je er toch bent, check ook de rest van haar site!)! Goed, je weet dus hoe je camera werkt, maar kun je ook al blindelings op die kennis vertrouwen?
Als dat nog niet het geval is, probeer dan de komende tijd zoveel mogelijk foto’s te maken! Het voordeel van digitale fotografie is dat het (in het begin) niet uitmaakt hoe vaak een foto over- of onderbelicht, bewogen of onscherp is, blijf simpelweg doorklikken tot het je wel lukt. Ga een dagje naar de dierentuin en probeer de apen, leeuwen, olifanten en zebra’s eens mooi op de foto te krijgen. Voor dieren gelden in principe dezelfde “regels” als voor mensen: probeer altijd scherp te stellen op de ogen en zorg ervoor dat je beweging altijd “bevriest” door een groot genoege sluitertijd te hebben.

Buit je familie uit

Heb je een prachtige moeder, stoere broer of mooi zusje? Verander op een mooie zondag het Netflix wachtwoord en vertel ze dat ze alleen het nieuwe wachtwoord krijgen nadat ze minstens een uur voor je lens hebben gestaan. Oefen vooral op jouw positie: ontdek vanaf welke kant iemand het beste tot zijn recht komt, vanuit welke hoek het mensenlichaam langer lijkt, en hoe de lichtinval verandert als jij om je model heen draait.
Gebruik je familie en vrienden vooral om jouw oog als fotograaf te ontwikkelen. Poses, make-up en styling komen wel aan bod als je bezig gaat met echte modellen. Maak je nog niet druk om creativiteit, maar probeer eerst de basis onder de knie te krijgen. Ik gebruikte vaak mijn broertje om ervaring op te doen, zoals in de foto hierboven. Dat was een van mijn allereerste “fotoshoots”!

Licht

De basis van elke soort fotografie ligt in het licht. Naarmate je meer gaat fotograferen zul je merken dat bepaalde soorten licht je modellen flatteren, terwijl andere soorten licht je model juist ouder en strenger doen lijken. Over het algemeen zijn fotografen dol op bewolkte dagen en het uurtje voordat de zon ondergaat. Op een bewolkte dag zorgen de wolken ervoor dat het licht evenredig over het landschap, en dus ook over jouw model, verdeeld wordt. Dit betekent dat er geen harde schaduwen ontstaan die het gezicht van je model “tekenen”. Om dezelfde reden is het “gouden uurtje” een geliefd fenomeen: het uur voordat de zon ondergaat geeft niet alleen een prachtige gouden gloed, maar door de lage stand van de zon wordt het licht ook beter verdeeld over je model.

#OOTD en Bloggers

Mijn allereerste model was een modeblogger uit Groningen. Ik ontmoette haar op een forum (Girlscene), en na wat heen en weer gemail spraken we af in een cafeetje in de stad. Zij had outfit foto’s nodig voor op haar blog, en ik ervaring met het fotograferen van modellen. Een paar maanden lang fotografeerde ik haar een paar keer per week, tot ik zeker genoeg van mijn fotografie was om het niet meer gratis te willen doen. Het fotograferen van bloggers of influencers is een mooi opstapje naar het fotograferen van modellen, en kan zelfs voor wat naamsbekendheid zorgen! Voor een beginnend fotograaf is in contact komen met online influencers dus een goede stap, maar vergeet niet om je eigen waarde goed in te schatten. Als jij niks nieuws meer leert of de foto’s niks toevoegen aan je portfolio, dan moet je stoppen met gratis werken!

Bewerking

Er zullen ongetwijfeld puristen zijn die er anders over denken, maar ik ben van mening dat het maken van foto’s slechts het halve werk is. Een goede nabewerking is jouw visitekaartje. Het communiceert jouw eigen stijl en scheidt jou van andere fotografen. Er is geen standaard “goede” bewerking, dus ik kan je niet in drie stappen uitleggen hoe je ervoor zorgt dat je jouw foto’s goed bewerkt, maar gelukkig zijn er genoeg YouTube filmpjes en blogs gewijdt aan dit onderwerp! Gebruik deze beginfase van je fotografie carrière om te experimenteren met verschillende soorten bewerkingen: houd je van naturel? Felle kleuren? Zachte schaduwen? Retro? Modern? Elke fotograaf heeft haar eigen smaak, stijl en voorkeuren, net als elk thema je bewerkingsproces opnieuw zal beïnvloeden. Leer een programma zoals Photoshop, Lightroom of GIMP (aanrader voor alle arme studenten!) goed kennen en ontwikkel je eigen workflow.

Afhandeling

En als je dan een lading foto’s hebt waar je ontzettend trots op bent, vergeet dan niet om ze ook naar je model te sturen! Ikzelf gebruik Dropbox en stuur de bestanden altijd in twee formaten naar mijn modellen op: de originele versie, op originele grootte in .png formaat, en een verkleind .jpg bestand, zodat de automatische compressie van Facebook en andere social media platforms de kwaliteit van de foto niet aantast.
Er zit geen minimum of maximum op het aantal foto’s dat je naar een model stuurt. In het begin stuurde ik rond de vijftien tot twintig bewerkte foto’s naar mijn modellen, zodat er altijd wel wat tussen zat. Nu ik meer ervaring en vertrouwen heb in mijn kunnen, zijn het er vaak maar vijf tot tien. Over het algemeen stop ik maar één of twee foto’s van een fotoshoot in mijn portfolio, dus spendeer ik liever dubbel zoveel tijd aan dé knalplaat dan dat ik twee middelmatige foto’s aflever. Maar ook dit is een proces waarin je op den duur zult ontdekken wat voor jou prettig werkt.

De grote les van vandaag is om simpelweg te blijven experimenteren. Je hoeft heus nog niet een stijl te ontwikkelen of alles te weten over camera’s, belichting of flitsers. Zorg ervoor dat je feeling krijgt voor het fotograferen van mensen. En zodra jij het gevoel hebt dat je op jezelf en je camera kan vertrouwen, kunnen we beginnen met de zoektocht naar modellen! Maar daar vertel ik je meer over in het volgende deel van “Beginnen met Model Fotografie”!

Als je wat aan deze blog hebt gehad, vergeet hem dan niet te delen met je vrienden en laat vooral ook een comment achter!

2 Replies to “Zo doe je ervaring op als model fotograaf!”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *