Sightseeing: Wijnproeverij en Bergbeklimmen | Kos 2017

Kos is een klein eiland met een rijke geschiedenis en veel bezienswaardigheden. Acht dagen waren precies genoeg om de mooiste ruïnes te zien, de leukste activiteiten te doen en de bijzonderste ervaringen mee te maken! In deze blog deel ik mijn drie favoriete bezienswaardigheden!

Wijnproeverij Hatziemannouil

Aan de voet van de berg, vlak buiten Tigaki, ligt een uitgestrekte wijngaard. De druivenvelden kleuren een anders dor landschap felgroen. Het wijnhuis zelf is een klein familiebedrijf, waar de vierde generatie net wordt opgeleid om het stokje over te nemen. Als we het prachtige huisje binnenlopen worden we welkom geheten door de schoondochter. Ze vertelt ons over haar schoonvader en zijn vader, die de eerste druivenbomen in 1923 plantte. Ze schenkt ons vijf glazen wijn in en vertelt honderduit over de verschillende smaken, processen en prijzen die ze gewonnen hebben.

Na de laatste slok neemt ze ons mee langs het hele proces: van het sorteren, vellen en pletten van de druiven tot het rijpen van de wijn in traditionele houten vaten. Aan het einde van de tour mochten we de wijngaarden bekijken en plukten we hier en daar een vergeten druifje. Ik kan me alle details niet meer herinneren, maar het was ontzettend leuk om kennis te maken met dit familiebedrijfje. Een bezoekje aan Hatziemannouil Winery is een echte aanrader: de tour en de wijnproeverij waren fantastisch, en ook nog eens volkomen gratis. Natuurlijk hebben we wel een wijntje meegenomen (prijzen variëren tussen de 8 en 14 euro) voor ‘s avonds op het balkon!

Bergbeklimmen en Oud Pyli

Vol goede moed begonnen we op een ochtend aan onze lange fietstocht de berg op. Nadat we de hoofdweg overgestoken waren werd de weg langzaam steiler, maar het dorpje Pyli was nog makkelijk te bereiken. Het hoogseizoen was in dit meer afgelegen bergdorpje echter duidelijk afgelopen. De winkeltjes gingen dicht en in heel Pyli was geen ijsje te bekennen. Dus besloten we maar direct door te gaan naar Oud Pyli, de ruïnes van een oud kasteel een paar kilometer verderop.

Met onze stadsfietsen en stadse conditie werd de klim echter al snel veel te steil, dus besloten we de fietsen achter te laten en te voet verder te gaan. Het zou slechts twee en een halve kilometer zijn, wat normaal gesproken een makkie hoort te zijn, maar in de brandende zon en steil omhoog was dat toch een ander verhaal. Tien stappen konden we zetten, uiterlijk, voordat we weer een waterpauze moesten houden. Uiteindelijk kwamen we bij een pittoresk restaurantje uit en besloten we een welverdiende pauze te houden.

De eigenaar serveerde ons een heerlijke ijskoude cola en vertelde over zijn vissersboot. Elke dag ging hij op pad om vis te vangen die hij die avond aan zijn gasten zou serveren, vers en eerlijk. Na het uitrusten begonnen we weer aan de klim.

De weg werd nog steiler en de wind droeg de echo’s van vee belletjes. Boven ons, op takken of kliffen balancerend, en zelfs midden op de weg, hielden berggeiten ons gezelschap. Het speelse uitzicht leidde ons af van de zeurende hitte en steile klim en voor we het wisten waren we dan eindelijk bovenaan de berg! Hoezee!

Maar de euforie duurde niet lang. Want Oud Pyli bleek nog een paar honderd traptreden naar boven te liggen… De meeste (slimme, goed voorbereidde) mensen bleken dus simpelweg met hun auto naar dit punt te reizen, zodat ze fris en fruitig aan de klim konden beginnen. Onze benen hadden echter al een uur geleden geen zin meer.

Maar toen we eindelijk boven waren en tussen de ruïnes opeens op het prachtigste uitzicht stuitten, was alles het waard. We waren zo ontzettend hoog en konden de zon zien glinsteren op de zee beneden ons. De bergen vormden het fotolijstje van de meest fantastische landschappen die we in heel de vakantie gezien hebben… Ja, ik was best trots op ons.

Boven op de berg vonden we nog een klein cafeetje waar ze lokale wijnen serveerden en de wc in een rots gebouwd was. Oud Pyli is dus een echte aanrader als je een dagje lekker wilt genieten van geschiedenis, prachtige uitzichten en pittoreske cafeetjes in de bergen!

Zonsondergang in Zia

De laatste avond hadden we een excursie geboekt naar het bergdorpje Zia. Voor zes euro per persoon bracht een busje ons naar boven, waarna we vrij gelaten werden om van het uitzicht te genieten. We namen plaats bij een restaurantje dat uitkeek op de zee. Langzaam begon de zon te zakken en genoten we van de gouden zonnestralen die ons diner verlichten. Het is een simpel geluk: een prachtig uitzicht, de ondergaande zon en het fijnste gezelschap.

Nadat de zon onder was en we een heerlijke moussaka en Griekse salade verorberd hadden kwam de ober naast ons staan. Hij wees naar de bergen achter ons en fluisterde zachtjes “wait, wait.” Achter de bergen lichtte de lucht op. “Look at the moon,” zei de man met een grijns op zijn gezicht, “it’s rising!”

En inderdaad, stukje bij beetje klom de maan boven de bergen uit! Ik had nog nooit bewust de maan zien ‘opkomen,’ en het was echt een bijzonder gezicht. Als jij ook een prachtige zonsondergang én maanopkomst wilt meemaken, raad ik een avondtour naar Zia zeker aan!

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *