Sightseeing in Kos | Kos 2017

Kos is maar een klein eilandje. Met z’n veertig kilometer lengte en acht kilometer breedte zat ik langer in de trein naar Utrecht dan in de bus van Kos Stad naar Kefalos. Dat was fijn, want met een redelijk vlak noorden konden wij in Kos prima sightsee-en op de fiets. Voor een magere 15 euries huurden we voor een hele week fietsen en reden we van archeologische vindplaats naar wijnproeverijen en van zoutvlaktes naar bergtoppen. Benieuwd wat we allemaal gezien hebben? In deze blog neem ik je mee naar mijn hotspots van Kos!

Tigaki – Kos Stad

Vanaf ons hotel (Villa Andrews – wat je dus uitspreekt als Andreos, omdat in het Grieks de “o” geschreven wordt als een “w”) is het twee minuutjes fietsen naar het prachtige strand van Tigaki. De zon staat nog laag aan de hemel en glinstert zachtjes op de golven van de felblauwe zee. Er staat een stevige wind, maar het uitzicht is het helemaal waard. Als je vanaf Tigaki naar Kos Stad gaat, rij je grotendeels vlak langs de kust. Je hoort de branding, ziet de kustlijn langzaam van zand naar rots veranderen en de wind raast door de palmbomen. Het is ongeveer tien kilometer fietsen en na een tijdje buig je af naar het binnenland. Je rijdt langs druivenvelden en olijfbomen, ziet villas en onafgemaakte, vervallen huisjes. Het “echte leven,” waarschijnlijk, hoewel dat soms moeilijk te bevatten is vanachter de roze (zonne)bril van een toerist.

Kos is bij lange na niet vlak. Vooral in het noorden kun je prima fietsen, maar verwacht wel de nodige heuveltjes en gaten in de weg. Het is een beetje hetzelfde als door de duinen fietsen, alleen dan wél met lekker weer.

 

 

De haven van Kos Stad

Je komt Kos Stad binnen via de haven. Grote, spierwitte boten van rijkelui, “authentieke” piratenschepen die je een dagje mee naar Bodrum nemen, en Island Hoppers waarmee je, jawel, langs eilanden kan hoppen.
Het kasteel aan de haven, officieel “The Castle of the Knights of the Order of Saint John,” was helaas gesloten door de recente aardbeving. Gelukkig is het statige bouwwerk ook van buiten alsnog prachtig om te zien.

We maken een rondje om de kasteelmuren en steken een drukke weg over naar een oud overheidsgebouw. Een prachtig staaltje Italiaanse architectuur dat nu dient als politiebureau, maar wat vooral een gezicht geeft aan het rijke verleden van het eiland. Het is bij wijze van spreke makkelijker om je te vertellen welke rijken Kos niet hebben veroverd.

Vanuit de Palazzo del Governo komen we terecht in een pittoresk straatje wat zo op een ansichtkaart zou passen. We gaan zitten op een terras dat volkomen is overgroeid door een prachtige oude boom en bestellen twee raki. Dit typische Griekse drankje komt met een plankje kaas, brood, olijven en vlees, gewoon van het huis! De drank zelf blijkt niet heel erg mijn ding te zijn, dus genoot ik lekker van een water.

Souvenirs en opgravingen

In Kos Stad is er genoeg te zien. Als je van lekker snuisteren tussen souveniertjes houdt, moet je zeker naar Old Town gaan, een gedeelte van de stad wat niet alleen bijzonder mooi is, maar ook vooral het mekka van toeristen blijkt te zijn. Voor de hobby archeologen onder ons zijn er genoeg opgravingen rondom het centrum. Midden in het centrum, pal naast de haven, vindt je bijvoorbeeld een oud plein wat in een grote aardbeving is verwoest. Hier bezoek ik de verwoestte tempel van Herakles en beeld ik me in hoe deze stad er in zijn glorietijd uit heeft moeten zien.

Iets verderop is het Romeinse Odeon van Kos te vinden, tegenover het “Ancient Gynnasion” en vlakbij onder andere een altaar van Dionysos, het Casa Romana, en een prachtig kerkje. Ja, de bezienswaardigheden aan deze straat (de “Leof. Grigoriou V) mag je zeker niet overslaan!

Vrétennn!

En als je dan, net als wij, rond lunchtijd je maag hoort knorren, dan strijk je simpelweg neer bij één van de miljoenen restaurantjes nabij de haven. Wij laten ons door een grappig Grieks mannetje overhalen om bij zijn restaurantje te gaan zitten en eten de meest heerlijke moussaka die ik ooit gehad heb! Moussaka is misschien bijna net zo pijnlijk toerist-typisch Grieks als de sirtaki, maar deze traditionele ovenschotel van aardappel, aubergine, gehakt en bechamelsaus verschijnt nog steeds in mijn dromen. En het beste? Voor een enorm bord rekenen we slechts 7,50 af!

Wij zijn in totaal drie keer richting Kos Stad gefietst en ik heb nog steeds niet alles gezien. Maar wat ik wel heb mogen meemaken zal me nog lang bijblijven. Het was een prachtige vakantie met de mooiste herinneringen, en met dat gevoel is het áltijd fijn thuiskomen, of je alle toeristische dingetjes nou gezien hebt of niet!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *